2740. Задачі з статистики, НУХТ
ЗМІСТ
Задача №1. 3
Задача №1
Наявні дані про роботу підприємств (табл. 1).
Використавши метод вторинного групування, частковим перегрупуванням виділити три групи заводів: малі – 50%, середні – 30%, великі – 20%.
Таблиця 1
Кількість працівників |
Кількість заводів, % |
Кількість працівників, % |
До 200 |
8 |
2 |
201 – 500 |
18 |
7 |
501 – 1000 |
28 |
13 |
1001 – 2000 |
24 |
22 |
2001 – 3000 |
16 |
24 |
3001 і більше |
6 |
32 |
ВСЬОГО |
100 |
100 |
Результати групування подати у вигляді таблиці. Зробити висновки.
Задача №2. 6
Виробництво ковбас за 1990-2000 рр. характеризується такими даними:
Рік |
1990 |
1995 |
1996 |
1997 |
1998 |
1999 |
2000 |
Вир-во ковбас, тис. тонн |
2286 |
2953 |
2950 |
3013 |
3079 |
3104 |
3074 |
Визначити:
1) за 1996-2000 рр. абсолютні прирости, темпи зростання, темпи приросту – ланцюгові і базисні;
2) абсолютне значення одного відсотка приросту для кожного року;
3) середній рівень ряду;
4) середній абсолютний приріст, середній темп зростання, середній темп приросту;
5) за 1990-1995 рр. середній темп зростання і середній темп приросту.
Зробити висновки.
Задача №3. 11
Наявні дані про обсяг продукції та витрати часу на виробництво одиниці продукції.
Виріб |
Випуск продукції, тис. т за період |
Витрати часу на виробництво одиниці продукції, люд.-год. за період |
||
базисний |
поточний |
базисний |
поточний |
|
Карамель |
5,0 |
6,0 |
4,4 |
4,2 |
Ірис |
4,0 |
3,8 |
8,5 |
8,0 |
Торти |
7,0 |
8,0 |
10,5 |
10,2 |
Визначити:
1) загальний індекс витрат часу на виробництво всієї продукції;
2) загальний індекс продуктивності праці;
3) абсолютний розмір економії (перевитрат) загальних витрат часу як за рахунок змін в обсязі виробництва, так і за рахунок зміни трудомісткості.
Зробити висновки.
Список використаної літератури. 15