2742. Задачі з статистики, варіант 2, НУХТ
Теоретичні питання. 3
1. Суть та класифікація індексів. 3
2. Статистичне вивчення предметів праці: наявність, рух, забезпечення виробничого процесу 5
3. Тести: 8
3.1. Медіана – це:
а) величина, яка показує як часто варіанта зустрічається у ряді розподілу; б) значення варіанти, що знаходиться посередині ряду розподілу;
в) значення ознаки, яке найбільш часто зустрічається у ряді розподілу.
3.2. Натуральний метод вимірювання продуктивності праці:
а) обсяг виробленої продукції і продуктивність праці розраховуються в
натуральних одиницях, має широке застосування на підприємствах, дільницях,
які виробляють різнорідну продукцію;
б) обсяг виробленої продукції і продуктивність праці розраховуються в
натуральних одиницях, має широке застосування на підприємствах, дільницях, які виробляють однорідну продукцію;
в) обсяг виробленої продукції і продуктивність праці розраховуються в
умовно-натуральних одиницях.
Завдання 1. 10
За даними перевірки якості твердих сирів, чим більший строк його зберігання, тим більше втрачається якість. За даними таблиці розрахувати:
· міжгрупову дисперсію;
· середню з внутрішньо групових дисперсій;
· загальну дисперсію зниження якості сиру;
· для оцінки тісноти зв’язку між строками зберігання і зниження якості сиру використати кореляційне відношення.
Строки зберігання сиру, місяців |
Кількість партій |
Середнє зниження якості сиру, балів |
Групова дисперсія зниження якості |
До 2 |
7 |
1,3 |
0,08 |
2 – 4 |
8 |
2,8 |
0,13 |
4 і більше |
5 |
4,1 |
0,20 |
Р а з о м |
20 |
2,6 |
- |
Зробити висновки.
Завдання 2. 12
Маємо такі дані про собівартість та обсяг продукції двох пивзаводів:
Марка пива |
Собівартість 1 дал. коп. |
Випуск, тис. дал. |
||
Базисний період |
Звітний період |
Базисний період |
Звітний період |
|
Завод №1 |
||||
Барське |
85 |
80 |
800 |
1000 |
Оболонь |
87 |
83 |
500 |
600 |
Славутич |
80 |
82 |
400 |
300 |
Завод №2 |
||||
Барське |
76 |
70 |
900 |
1500 |
1. По заводу №1 визначити загальні індекси:
· собівартості продукції;
· фізичного обсягу продукції (за собівартістю);
· витрат на виробництво продукції;
· суму економії або перевитрати, одержану заводом внаслідок зміни собівартості продукції.
Показати взаємозв‘язок між індексами.
2. По двох заводах зробити розрахунки індексів середньої собівартості Барського пива змінного складу, фіксованого складу та впливу структурних зрушень. Коротко прокоментувати суть кожного індексу.
Завдання 3. 14
Маються дані по промисловому підприємству за жовтень місяць:
Показник |
Одиниця виміру |
За розрахунком |
Фактично |
1. Обсяг виробництва продукції |
тис. грн. |
900 |
1030 |
2. Напівфабрикати до реалізації |
тис. грн. |
60 |
45 |
3. Залишок напівфабрикатів у цехах |
|
|
|
- на початок місяця |
тис. грн. |
60 |
40 |
- на кінець місяця |
тис. грн. |
30 |
60 |
4. Роботи промислового характеру на замовлення зі сторони |
тис. грн. |
20 |
25 |
5. Капітальний ремонт власного обладнання |
тис. грн. |
15 |
10 |
6. Зміна залишків незавершеного виробництва |
тис. грн. |
-10 |
15 |
7. Відпрацьований час |
л-днів |
27700 |
30800 |
8. Цілодобові простої |
л-днів |
- |
110 |
9. Сума всіх неявок |
л-днів |
4509 |
5890 |
10. Середня тривалість робочого дня |
годин |
6,8 |
6,7 |
11.Частка робочих у чисельності промислово-виробничого персоналу |
% |
70 |
74 |
Визначити за розрахунком та фактично:
1. Обсяг продукції у порівняних цінах.
2.Середню спискову чисельність та середню чисельність фактично
працюючих.
3.Показники рівня середнього виробітку.
4.Індекси динаміки середнього рівня продуктивності праці.
5.Динаміку середньомісячного виробітку за рахунок зміни:
а) середньогодинної продуктивності праці ;
б) середньої тривалості робочого дня;
в) середньої тривалості робочого періоду;
г) частки робочих у чисельності промислово-виробничого персоналу.
Зробити висновки.
Завдання 4. 18
Маються такі дані, тис. грн.:
По підприємству №1
Залишок оборотних засобів на:1.01 -260; на 1.02 – 242; на 1.03 – 240; а 1.04 – 236. Вартість реалізованої продукції підприємства становить: за січень – 1120; за лютий – 1060; за березень – 1220.
По підприємству №2
Залишок оборотних засобів на: 1.01 – 260; 1.02 – 250; 1.03 – 230; 1.04 – 240. Вартість реалізованої продукції підприємства становить: на січень – 1150;
за лютий – 1110; за березень – 1200.
Розрахувати по підприємству №1:
1. Показники швидкості обертання оборотних засобів за кожний місяць і
в цілому за квартал.
2. Суму вивільнених у березні засобів у ре