2744. Статистика, варіант 12, НУХТ
Задачі
№ 1. За наведеними даними про кількість відпрацьованих людино-днів на підприємстві, яке має 300 робочих місць, у квітні (22 робочі дні) визначити:
· коефіцієнт змінності та використання змінного режиму по кожному цеху та по підприємству у цілому;
· інтегральний коефіцієнт використання робочих місць по підприємству;
· коефіцієнт безперервності.
Зробити висновки.
Зміна |
Відпрацьовано людино-змін |
||
Цех |
По підприємству |
||
1 |
2 |
||
I |
3000 |
1300 |
4300 |
II |
2000 |
2700 |
4700 |
II |
1000 |
- |
1000 |
Разом |
6000 |
4000 |
10000 |
№ 2. Маємо такі дані, що характеризують роботу підприємств об’єднання за І та ІІ квартали року:
№ заводу |
І квартал |
ІІ квартал |
||
Випуск продукції згідно з укладеними договорами, тис. грн |
Виконання забов’язань згідно з укладеними договорами, % |
Фактичний випуск продукції, тис. грн |
виконання забов’язань згідно з укладениим договорами, % |
|
1 |
220 |
108 |
200 |
100 |
2 |
140 |
100 |
160 |
103 |
3 |
120 |
98 |
120 |
98 |
4 |
180 |
102 |
220 |
110 |
Визначити процент виконання зобов’язань згідно з укладеними договорами в цілому по об’єднанню окремо за І та ІІ квартали. Зробити висновки, обґрунтувати застосування тих чи інших середніх.
№ 3. Фонд оплати праці збільшився на підприємстві у звітному періоді на 5,5 %, а середньоспискова чисельність працівників – на 3,4%. Коефіцієнт еластичності заробітної плати від продуктивності праці становив за цей період 0,8%. Визначити коефіцієнт випередження зростання продуктивності праці порівняно із зростанням середньої заробітної плати працівників.
№ 4. Маються дані про роботу пивоварного заводу за рік:
Продукція та роботи промислового характеру |
Оптова ціна за одиницю продукції, грн. |
Випуск |
|
За розрахунком |
Фактично |
||
Пиво , тис. дал.: |
|
|
|
Жигулівське |
1100 |
1000 |
1400 |
Славутич |
1280 |
500 |
400 |
Хмільне |
1450 |
200 |
100 |
Барське |
1530 |
100 |
100 |
Солод на сторону, т |
320 |
200 |
220 |
Електроенергія всього , тис. грн. |
|
8,5 |
10,7 |
у тому числі: |
|
|
|
для відправлення на сторону |
|
2,8 |
3,0 |
на виробничі потреби |
|
5,7 |
7,7 |
Ремонтні роботи всього, тис. грн. |
|
3,3 |
4,0 |
у тому числі: |
|
|
|
- капітальний ремонт власного |
|
2,1 |
2,7 |
обладнання; |
|
|
|
- зовнішні замовлення |
|
1,2 |
1,3 |
Розрахункові данні:
Залишки напівфабрикатів: на початок періоду – 160; на кінець періоду – 80 (тис. грн.)
Залишки незавершеного виробництва: на початок періоду – 120; на кінець періоду – 60 (тис. грн.)
Обсяг реалізованої продукції – 2300 тис. грн.
Фактично:
Залишок солоду власного виробництва на початок звітного періоду – 120 тон.
Вироблено солоду за рік – 2400 тон.
Перероблено солоду – 2300 тон.
Залишки незавершеного виробництва в оптових цінах підприємства, тис. грн.: на початок року – 100 ; на кінець року – 140.
Оплачена в звітному році продукція, що була відвантажена у минулому році на суму 150 тис. грн. Залишки готової продукції, що перебували до початку звітного періоду на складі підприємства, відвантажені та оплачені споживачами у звітному періоді на суму – 30 тис. грн.
Визначити :
1. Обсяг продукції у порівняльних, діючих цінах та обсяг реалізованої продукції за розрахунком та фактично;
2. Проаналізувати виконання розрахунків за асортиментом виробленої продукції.
№ 5. За даними задачі скласти рівняння парної лінійної регресії, що відображає зв’язок між факторною та результативною ознакою.
Визначити коефіцієнти кореляції та регресії, дати пояснення і зробити висновки. Відобразити зв’язок графічно.
№ під-ва |
Обсяг виробництва, тис.грн |
Промислово-виробничі основні засоби, тис.грн |
№ під-ва |
Обсяг виробництва, тис. грн. |
Промислово- виробничі основні засоби, тис. грн. |
1 |
36,4 |
17,2 |
14 |
20,4 |
10,2 |
2 |
19,6 |
9,3 |
15 |
10,4 |
5,2 |
3 |
19,0 |
15,7 |
16 |
30,7 |
22,6 |
4 |
28,4 |
17,2 |
17 |
12,2 |
10,0 |
5 |
12,8 |
6,6 |
18 |
7,0 |
7,6 |
6 |
3,4 |
3,4 |
19 |
18,0 |
10,2 |
7 |
4,2 |
2,4 |
20 |
29,6 |
16,3 |
8 |
24,9 |
13,7 |
21 |
10,6 |
6,3 |
9 |
2,0 |
1,9 |
22 |
5,6 |
4,5 |
10 |
4,4 |
2,4 |
23 |
4,5 |
4,1 |
11 |
12,3 |
7,5 |
24 |
12,4 |
7,6 |
12 |
12,4 |
8,4 |
25 |
25,4 |
26,0 |
13 |
18,6 |
11,8 |
26 |
7,0 |
7,2 |