2783. Контрольна робота з статистики, Варіант № 8, НУХТ
Зміст
Задача № 1. 3
Маємо такі дані по 24 підприємствах галузі за звітний період:
№ підприємства |
Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн. |
Середньоспискова кількість робітників, чол.. |
Обсяг виробництва, тис. грн. |
№ підпиємства |
Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн. |
Середньоспискова кількість робітників, чол.. |
Обсяг виробництва, тис. грн. |
1 |
11 |
981 |
18,8 |
13 |
2,0 |
220 |
1,5 |
2 |
9,4 |
680 |
7,0 |
14 |
3,5 |
300 |
2,5 |
3 |
6,2 |
935 |
5,0 |
15 |
6,6 |
200 |
11,9 |
4 |
14 |
560 |
24,9 |
16 |
13,0 |
274 |
22,5 |
5 |
3 |
360 |
3,2 |
17 |
4,0 |
350 |
2,8 |
6 |
3,1 |
410 |
3,0 |
18 |
18,7 |
201 |
32,3 |
7 |
13 |
439 |
12,6 |
19 |
3,0 |
312 |
1,4 |
8 |
9 |
700 |
14,0 |
20 |
19,1 |
380 |
29,6 |
9 |
22,0 |
865 |
18,5 |
21 |
2,3 |
284 |
2,8 |
10 |
11,2 |
900 |
17,6 |
22 |
3,9 |
468 |
4,2 |
11 |
9,0 |
835 |
11,2 |
23 |
6,2 |
610 |
7,2 |
12 |
9,8 |
905 |
9,0 |
24 |
3,3 |
250 |
4,3 |
Для вивчення залежності продуктивності праці від обсягу основних фондів згрупувати підприємства за розміром активів. Утворити чотири групи підприємств з рівними інтервалами.
По кожній групі треба підрахувати:
1) кількість підприємств;
2) обсяг активів;
3) середню спискову чисельність робітників (всього і в середньому на один завод);
4) обсяг виробництва (всього і в середньому на один завод);
5) середній виробіток на одного працівника.
Результати групування подати у вигляді таблиці. Зробити висновки.
Задача № 2. 5
Витрати харчових підприємств на демонстрацію рекламних роликів їх продукції на різних телеканалах характеризуються даними:
Телевізійні канали |
Кількість рекламних роликів у денному ефірі |
Витрати на демонстрацію рекламного ролика, тис. грн. |
Державні |
5 |
1,18; 0,9; 1,15; 1,20 ; 0,8 |
Комерційні |
7 |
0,3; 0,25; 0,35; 0,4; 0,75 ; 1,1; 0,6 |
Розрахувати:
1. Внутрішньогрупові дисперсії.
2. Міжгрупову дисперсію.
3. Середню з внутрішньогрупових дисперсій.
4. Загальну дисперсію витрат на демонстрацію роликів.
5. Питому вагу міжгрупової дисперсії у загальній.
Зробити висновки.
Задача № 3. 7
Динаміка кредитних ресурсів комерційного банку на початок місяця характеризується такими даними:
Місяць |
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
Тис. грн. |
48 |
53 |
51 |
50 |
55 |
52 |
54 |
Визначте середній обсяг кредитних ресурсів за перший та другий квартал, абсолютний приріст та темп приросту їх середнього обсягу.
Зробіть висновки.
Задача № 4. 8
У звітному році хлібозавод випустив хлібобулочні вироби у таких розмірах: хліб Український – 5500 т, булочки круглі – 6400 т, булки міські – 2300 т. Питомі витрати основної сировини та ціни на неї (включаючи транспортні витрати) наведені у таблиці:
Хліб |
Вид сировини |
Витрати борошна на 1т хлібобулочних виробів, кг |
Ціна 1 кг борошна, грн. |
||
План |
Факт |
План |
Факт |
||
Український |
Житнє обдирне |
140 |
130 |
4,52 |
4,50 |
Пшеничне обдирне |
540 |
545 |
4,60 |
4,55 |
|
Булка кругла |
Пшеничне (ІІ сорту) |
730 |
725 |
4,80 |
4,75 |
Булка міська |
Пшеничне (І сорту) |
750 |
740 |
6,00 |
4,98 |
Розрахувати:
1. Загальні індекси – питомих витрат сировини, індекси цін на сировину та індекс витрат на сировину.
2. Відобразити взаємозв‘язок отриманих індексів.
3. Абсолютну зміну витрат на сировину у разі:
а) зниження питомих витрат сировини;
б) зміни цін на сировину.
Зробити висновки.
Задача № 5. 10
Маються наступні дані про виробництво продукції та її собівартість на кондитерській фабриці за рік:
Про-дукція |
Випуск, т |
Собівартість 1 т, тис. грн. |
|||
За розрахунком за звітний рік |
Фактично за звітний рік |
За поперед-ній рік |
За розрахунком за звітний рік |
Фактично за звітний рік |
|
Тістечка |
3 000 |
3 200 |
40 |
38 |
36 |
Торти |
2 000 |
1 900 |
32 |
30 |
31 |
Обчислити:
- Зниження собівартості (у %) встановлене розрахунком та фактичне.
- Відхилення фактичної собівартості виробленої продукції від розрахункової, %.
- Суму економії від зниження собівартості виробленої продукції - встановлену розрахунком та фактично.
- Суму надпланової економії, у зв’язку з відхиленням фактичної собівартості виробленої продукції від розрахункової собівартості.
- Вплив асортиментних зрушень на розмір економії від зниження собівартості продукції.
Зробити висновки.
Список використаної літератури. 12