2964. Контрольна з предмету статистика, варіант 2, НУХТ
Зміст
Задача № 1. 2
Маються дані про продаж товарів виробництва України через торгову мережу офіційно зареєстрованих підприємств, що здійснюють роздрібну торгівлю, тис. грн.
Товари |
Базисний рік |
Звітний рік |
Товари |
Базисний рік |
Звітний рік |
М’ясо |
416,7 |
568,7 |
Сіль |
26,3 |
25,5 |
М’ясні консерви |
45,2 |
55,0 |
Сир і бринза |
158,4 |
203,9 |
Риба |
155,6 |
196,5 |
Хліб і хлібобулочні вироби |
1828,2 |
1699,9 |
Жири |
460,3 |
556,6 |
Борошно |
174,7 |
139,4 |
Олія |
87,9 |
118,8 |
Крупи і бобові |
154,0 |
150,2 |
Молоко і мол Продукти |
552,3 |
651,5 |
Макаронні вироби |
132,4 |
124,9 |
Яйця |
204,4 |
257,6 |
Картопля |
30,5 |
34,6 |
Цукор |
214,2 |
211,1 |
Овочі |
120,1 |
130,7 |
Кондитерські Вироби |
1099,2 |
1267,9 |
Плоди, фрукти, ягоди |
65,9 |
82,0 |
Чай |
45,1 |
56,4 |
Тютюнові вироби |
952,4 |
1356,5 |
Кава |
59,4 |
80,0 |
Інші продовольчі товари |
3051,6 |
4610,6 |
Провести групування підприємств за темпом зростання продажу споживчих товарів створивши чотири групи: до100%; 100% - 120%; 120% - 140%; 140% і вище. По кожній групі підрахувати:
- кількість видів товару;
- фактичний обсяг продажу та базисний;
- абсолютне відхилення від попереднього року;
- середній відсоток продажу товарів.
Результати подати у вигляді групової таблиці. Сформулювати короткі висновки.
Задача № 2. 4
Проведено 10%-е вибіркове обстеження (випадковий безповторний відбір) робітників заводу щодо їх місячної заробітної плати. Одержали такий розподіл робітників:
Заробітна плата, грн. |
До 1300 |
1300-1400 |
1400-1500 |
1500-1600 |
1600 і більше |
Кількість робітників, чол. |
12 |
42 |
58 |
46 |
12 |
Визначити:
1) Середній розмір заробітної плати робітників.
2) Середнє квадратичне відхилення.
3) Коефіцієнт варіації.
4) Моду і медіану.
5) Довірчий інтервал для середньої заробітної плати (довірча імовірність 0,997).
Зробити висновки.
Задача № 3. 7
Діяльність підприємства у звітному періоді характеризується такими даними:
1. Обсяг продукції у діючих цінах – 525 тис. грн.
2. Вироблено напівфабрикатів – 200
з них використано в основному виробництві – 180
3. Реалізовано напівфабрикатів – 30
4. Залишки незавершеного виробництва :
на початок періоду – 8
на кінець періоду – 6
5. Вироблено електроенергії – 12 з неї :
використано на промислові потреби заводу – 9
відпущено робітничому селищу заводу на – 3
6. Вартість капітального ремонту власного устаткування – 7
7. Вартість несплаченої сировини замовника – 1,9
8. Залишки не відвантаженої продукції збільшились на – 1,5
9. Залишки відвантаженої несплаченої продукції зменшились на – 1,0
10. Надійшли платежі за продукцію, що була відвантажена у попередньому періоді на – 0,9 .
Розрахувати вартісні показники продукції.
Зробити висновки.
Задача № 4. 9
В річному звіті маються дані про реалізацію продукції, тис. грн.:
Показники |
За розрахунком |
За розрахунком на фактично реалізовану продукцію |
Фактично |
Повна собівартість реалізованої продукції |
17 480 |
19 200 |
18 000 |
Виручка від реалізації |
23 000 |
24 000 |
25 000 |
Обчислити відхилення фактичної суми прибутку від розрахункової.
- Загальне.
2. За рахунок зміни – оптових цін, собівартості реалізованої продукції та асортименту реалізованої продукції.
Зробити висновки.
Задача № 5. 11
В цеху підприємства встановлено 65 токарних і 50 револьверних верстатів. Визначити:
- Календарний, режимний і плановий засоби верстатного часу.
- Показники використання засобів верстатного часу по кожному виду устаткування і в цілому по цеху, якщо відомо, що цех працює в дві зміни, число календарних днів у місяці – 30, робочих днів – 26, середня тривалість зміни – 7,8 годин. На ремонт токарних верстатів заплановано – 424 верстато-годин, на ремонт револьверних – 385 верстато-годин. Фактично відпрацьовано на токарних верстатах 18417, на револьверних – 16513 верстато-годин.
Порівняти показники і зробити висновки.
Список використаної літератури. 15