4043. Статистика, НУХТ
Завдання 4
Наявні дані про загальну кількість виробленої продукції та її якість на двадцяти підприємствах області
№ п/п Кількість виробленої продукції Відсоток стандартної
продукції № п/п Кількість виробленої продукції Відсоток стандартної
продукції
1 201 79 11 120 89
2 183 76 12 68 100
3 64 99 13 49 94
4 128 88 14 140 91
5 113 100 15 26 100
6 98 96 16 154 90
7 164 73 17 94 100
8 86 91 18 79 100
9 80 100 19 72 83
10 180 69 20 31 94
Побудувати ряд розподілу підприємств за кількістю виробленої продукції, та провести групування, утворивши 5 груп з рівними інтервалами за даною ознакою. За кожною групою підрахувати:
- кількість підприємств
- кількість виробленої продукції (всього та на одне підприємство)
- відсоток стандартної продукції (всього та на одне підприємство).
Результати подати у вигляді статистичної таблиці.
Завдання 14
За даними перевірки якості твердих сирів, чим більший строк його зберігання, тим більше втрачається якість. За даними таблиці розрахувати:
1. Міжгрупову дисперсію.
2. Середню з внутрішньо групових дисперсій якості сирів.
3. Загальну дисперсію зниження якості сиру.
4. Для оцінки тісноти зв’язку між строками зберігання і зниження якості сиру використати кореляційне відношення.
Строки зберігання сиру, місяців Кількість партій Середнє зниження якості сиру, балів Групова дисперсія зниження якості
До 2 7 1,3 0,08
2 – 4 8 2,8 0,13
4 і більше 5 4,1 0,20
Р а з о м 20 2,6 -
Зробити висновки.
Завдання 24
Визначити середню кількість ткаль, найбільш розповсюджену кількість ткаль і медіану на основі наведених нижче даних про розподіл ткаль за їх денним виробітком:
Група ткаль за денним виробітком, м До 60 60-70 70-80 80-90 90 і > Разом
Кількість ткаль, чол. 48 96 141 93 72 450
Завдання 34
Динаміка поголів’я корів та виробництво молока у регіоні характеризується даними:
Показник 2014 2015 2016 2017
Поголів’я корів на кінець року, тис. гол. 5841 5431 4958 4918
Виробництво молока, тис. т. 13753 13362 12658 13444
Потрібно: 1. Вказати вид динамічного ряду, поясніть його особливість. 2. Визначити середнє поголів’я корів за кожен рік. 3. Обчислити ряд динаміки похідного показника - молочної продуктивності корів. 4. Для кожного ряду обчисліть ланцюгові темпи приросту та абсолютне значення одного відсотка приросту. Зробити висновки.
Завдання 44
Маємо такі дані про реалізацію продовольчих товарів:
Товари Продано товарів у 2016 р., тис. грн. Зміна цін на товари у 2016 порівняно з 2015 роком, %
М’ясо і м’ясопродукти 1684,2 +29,7
Хліб і хлібобулочні вироби 1699,9 -6,7
Молоко і молочні продукти 651,5 +7,0
Картопля 34,6 -32,1
Фрукти 82,0 +27,7
Розрахувати загальні індекси цін та абсолютну економію (перевитрати) споживачів від зміни цін. Зробити висновки.
Завдання 57
На підприємстві з 1000 працюючих у ході випадкового безповоротного відбору було обстежено 100 чоловік. У результаті обстеження був отриманий розподіл робітників за стажем роботи:
Стаж роботи, років До 5 5-10 10-15 15-20 20 і більше
Кількість працюючих, чол. 5 12 44 26 13
Розрахувати:
1. Середній стаж роботи 1 працівника.
2. Межі середнього стажу роботи одного працівника на підприємстві з імовірність 0,954.
3. Частку робочих стаж яких понад 15 років.
4. Межі питомої ваги кадрових працівників у цілому на підприємстві з імовірністю 0,997. Зробити висновки.