4065. Контрольна робота з РПС
Задача 1
Визначити структуру виробництва галузей промисловості (тобто встановити частку галузей промисловості) у 2000 та 2001 роках та темпи прискорення по промисловості та галузях, а також розрахувати обсяги валової продукції по галузях у 2004 році, за умови, що темпи зростання залишаться незмінними. (Результати занести в таблицю).
Якщо відомо, що в 2000 р. обсяг валової продукції промисловості склав 45,0млн. грн., в т. ч. по підгалузях: І – 5,8 млн. грн.; ІІ – 19,4 млн. грн.; ІІІ – 11,8млн. грн.; IV – 8,0 млн. грн.
В 2001 р. обсяг виробництва у порівнянні з 2000 р. по промисловості зріс на 2 млн. грн. В 2001 р. коефіцієнти структурних зрушень по галузях були рівні: І – 1; ІІ – 0,75; ІІІ – 1,2; IV – 1,31.
Задача 2
Обсяги випуску продукції складають 2050 тис. т.; на подальшу переробку в інші галузі направляється 750 тис. т, всередині галузі використовується 400 тис. т.
Визначити:
1) коефіцієнти міжгалузевих та внутрішньогалузевих зв’язків;
2) прибуток, який отримує галузь від випуску даної продукції, за умови, що собівартість 1 тонни продукції складає 1500 грн., а рентабельність виробництва – 20%.
Задача 3
За даними статистичного щорічника визначити екологічне навантаження на територію Житомирської і Чернівецької областей та порівняти із середнім по країні показником, а також визначити динамічні зміни викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (пояснити тенденцію).
Задача 4
За даними статистичного щорічника розрахувати для Чернігівської та Черкаської областей:
1) коефіцієнти народжуваності, смертності та природного руху населення (та порівняти їх із коефіцієнтами по країні),
2) чисельність населення областей через 5 років, за умови, що тенденції не зміняться
3) чисельність населення областей через 5 років, за умови, що коефіцієнт природного руху зросте на 20%.
Задача 5
Валовий збір цукрових буряків (фабричних) за рік склав 115 тис. т, фактичні потужності по його переробці складають 120 тис. тонн на добу. Обсяги виробництва цукру-піску на кінець року склали 1605 тис. т.
Розрахувати:
1) об’єми потужності переробки цукрового буряку, за умови, що сезон переробки складає 110 діб;
2) недостачу (надлишок) потужностей;
3) ресурсомісткість і ресурсовіддачу цукровиробництва.